Trinity College Harp
kopie, gebouwd bij Paul Doyle, instrumentmaker in Galway, Ierland. Deze harp wordt niet verkocht!
Over de Trinity College Harp in Wikipedia:
De Trinity College harp (ook bekend als "Brian Boru's harp") is een middeleeuws muziekinstrument te zien in een zaal van Trinity College Dublin in Ierland. Het is een vroege Ierse harp of metaal-besnaarde cláirseach. Het is gedateerd in de 14e of 15e eeuw en is, samen met de Queen Mary Harp en de Lamont Harp, de oudste van de drie overlevende Gaëlische harpen. [2] De harp werd gebruikt als model voor het wapenschild van Ierland en voor het merk van Guinness stout.
​
Geschiedenis
Het is onzeker wie opdracht gaf voor de Trinity College harp, hoewel structureel bewijs suggereert dat het werd gemaakt in de 15e eeuw. Het is vergelijkbaar in bouw en ontwerp met de Queen Mary Clarsach in Schotland. Het is waarschijnlijk dat de harp werd gemaakt voor een lid van een belangrijke familie, want het is vakkundig gebouwd en ingewikkeld versierd.
Volgens Charles Vallancey schrijven in 1786, was het naar verluidt ooit eigendom van Brian Boru, Hoge Koning van Ierland. Nochtans, werd deze suggestie in 1840 door George Petrie verworpen als "een onhandige vervalsing, die geen ogenblik de test van kritiek antiquariaatonderzoek zal dragen." Petrie dateert de bouw "tot de veertiende, of meer waarschijnlijk tot het begin van de vijftiende eeuw."
De harp draagt het wapen van de O'Neills, maar hoewel er veel theorieën rondom het eigendom door de eeuwen heen beschreven zijn, is er geen verifieerbaar bewijs over de oorspronkelijke eigenaar of latere eigenaren in de eerste twee tot driehonderd jaar, tot de het eigendom naar verluidt overging op Henry McMahon van County Clare, en ten slotte op William Conyngham, die het in 1782 aan Trinity College overdroeg.
De Trinity College harp is het nationale symbool van Ierland, wordt afgebeeld op de nationale heraldiek, euromunten en Ierse munt. Een links-zijdig beeld van dit instrument werd gebruikt als het nationale symbool van Ierland vanaf 1922. Een recht-zijdig beeld werd geregistreerd als merk voor Guinness in 1876, hoewel het eerst op hun etiketten vanaf 1862 werd gebruikt. Andere Ierse ondernemingen hebben een soortgelijke harp als logo of merk gebruikt, waaronder Ryanair. Alle drie de overlevende Gaëlische harpen (de anderen zijn de Lamont Harp en de Queen Mary Harp) worden beschouwd als te zijn gemaakt in Argyll in Zuid-West Schotland ergens in de 14e-15e eeuw.
​